Задава се епидемия от затлъстяване

Общество

07-05-2015, 12:26

Снимка:

artokare.ru

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Родните подрастващи - пети в списъка за Европа

Ирландия, Великобритания и Албания са на първите три меса в Европа по затлъстяване на децата. България е пета, съобщи "Франс прес", като се позова на изследване, публикувано на конгрес по проблема в Прага. Проучването е било извършено с участието на Световната здравна организация (СЗО) въз основа на данни за деца на възраст до 5 години в 32 държави на континента.

В Ирландия 27.5% от децата под 5-годишна възраст са дебели или затлъстели, а във Великобритания техният дял е 23.1 на сто. Следват Албания с 22 процента и Грузия с 20%.

В България са затлъстели 19.8% от децата до петгодишна възраст. Следва Испания с 18.4 процента.

Друго изследване, представено на колоквиума в чешката столица, стига до извода, че е по-вероятно затлъстелите деца да напуснат училище преждевременно, отколкото онези с нормално тегло. 56% от децата под 12-годишна възраст с наднормено тегло ходят нормално на училище. Това важи за 76 процента от останалите техни връстници.

Според прогнози на СЗО, представени в Прага, Европа ще бъде изправена до 2030 г. пред епидемия от затлъстяване в огромен мащаб сред своето население в трудоспособна възраст.