Прокуратурата спря делото за афера "Костинброд"

Оправдателната присъда не е протестирана

Прокуратурата не е протестирала оправдателната присъда по делото от шумната афера "Костинброд", съобщи "Дневник". Така две години, след зрелищната пресконференция, на която бяха показани "заловени" стотици хиляди бюлетини, годни да бъдат използвани в парламентарните избори, прокуратурата сложи точка на делото. Единственият подсъдим в процеса беше бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков.

От Софийския градски съд потвърдиха пред "Сега", че в срока за протест такъв не е постъпил.

Прокуратурата твърдеше, че Желязков е извършил престъпление по служба като не е упражнил контрол върху отпечатването на бюлетините за изборите през 2013 г., което е довело до надпечатване на около 350 000 бюлетини.

Обвинителният акт срещу Желязков беше внесен половин година след акцията в печатницата "Мултипринт". Назначена от прокуратурата експертиза показа, че общо откритите бюлетини са 480 000, като 351 075 от тях са били негодни за урните. Те са били подреждани в кашони от прокуратурата.

През май 2013, в деня на размисъл, бившият тв водещ и настоящ евродепутат Николай Бареков се включи в жива връзка пред печатницата, докато прокурорите бяха вътре, и обяви, че изборите на следващия ден ще бъдат фалшифицирани.

Впоследствие Мая Манолова внесе сигнал в прокуратурата. Нито един от двамата не беше сред списъка на разпитаните. Не стана известно и как е изтекла информацията, въпреки че по случая започна проверка в ДАНС. Един от прокурорите по разследването - Ваня Стефанова, стана впоследствие заместник-председател на ДАНС, а другият - Роман Василев, който по време на акцията ръководеше градската прокуратура, вече не е част от съдебната система, допълва "Сега".

От държавното обвинение твърдяха, че от бездействието на Желязков е произтекло "създаване на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес". Обвинителният акт веднъж беше върнат от съда на прокуратурата заради допуснати сериозни процесуални нарушения.

Делото се гледаше по съкратената процедура и приключи, без да е ясен отговорът на въпроса за какво са били предназначени отпечатаните в повече бюлетини.