Очаква се повишение на нивата на реките

Общество

07-05-2015, 14:42

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

МОСВ предупреждава за интензивни валежи от дъжд и частично снеготопене

Очаква се нивата на реките в страната да започнат да се повишават, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). В 12.00 часа днес е активирана работата на оперативното звено във ведомството. Причината са очакваните интензивни валежи от дъжд и продължаващото частично снеготопене.

Значителни повишения в резултат на метеорологичната прогноза и хидрологичната обстановка се очакват през следващите един-два дни, уточняват от екоминистерството.

24-часовата работа на оперативното звено се активира при постъпване на информация от НИМХ за екстремни хидрометеорологични явления, които могат да доведат до рязко повишаване на водното ниво в реките. Такива са прогнози за обилни валежи, рязко повишаване на температурите, при наличие на снежна покривка и т.н.

От МОСВ посочват, че звеното обобщава постъпилата информация, включително в почивни и празнични дни. По този начин се цели минимизиране на риска от наводнения.

Предприемат се действия от компетентните институции за поддържане проводимостта на речните легла и се осигуряват свободни обеми в язовирите за поемане на високи води, обясняват още от министерството.