Павлова се ангажира с ремонта на „Ал. Невски“

Регионалният министър и Патриарх Неофит обсъдиха предстоящата реставрация на храм-паметника

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова и Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит са обсъдили на среща предстоящата реставрация на храм-паметника „Александър Невски”. Още преди месеци министър-председателят Бойко Борисов пое ангажимент пред Патриарха и представители на Българската православна църква, че държавата ще намери пари за ремонта на внушителния храм-паметник в София.

По думите на министър Павлова първото, което трябва да се направи е актуализация на плана на храма, защото последната такава е правена преди 15 години. Тя обясни, че всички сгради, включително и църквите трябва да имат технически паспорт. Оказва се, че „Ал. Невски“ няма такъв и Патриаршията трябва да възложи изготвянето му, уточнява Топновините.бг.

„Първо трябва да се направи нова оценка на състоянието на храма, защото в момента хвърляме едни 10-20 млн. в пространството, които не знаем как са остойностени. Към момента няма представена детайлна, количествена оценка с конкретни дейности. Аз разполагам със старото обследване, то наистина е много сериозно и има сериозни предписания – за основата, за куполите, за дървената част. То обаче трябва да бъде актуализирано, защото за 15 г. състоянието на храма със сигурност е друго. Старата оценка може да се актуализира и направо да се направи паспортът на храма. Едва след това ще преминем на въпроса за финансирането“, каза министър Павлова.