Ято птици размаза носовата част на турски самолет (СНИМКИ)

Няма пострадали при инцидента, самолетът се е приземил аварийно

Тези невероятни снимки показват щетите, причинени от сблъсъка на ято птици в носа на пътнически самолет.

Полетът на Търкиш Еърлайнс от Истанбул за Невшехир в Турцияе бил на подход за кацане, когато по пътя си срещнал ято птици.

На борда на пострадалия Боинг 737-800 са пътували 125 пасажери, но за щастие никой не е наранен в инцидента станал във вторник.

Пилотът веднага докладвал за проблема на контрола на въздушното движение и на самолета е осигурено кацане пререждайки други полети по разписание, които са чакали ред за приземяване в небето на летището.

Конусът на носа, опръскан с кръв, показва големите щети нанесени на въздухоплавателното средство, което веднага е прибрано в хангар за ремонт.

След като снимките бяха споделени в Twitter от Flight-Report , потребителите изразиха ужаса си от нивото на щетите нанесени на самолета.

Говорител на Турските авиолинии, заяви пред MailOnline Travel:

"Щети в зоната на носа (радар) от сблъсък с птици е често срещан инцидент в гражданската авиация. Областта на радара на самолета е конструирана от меки композитни материали за да намали въздействието при такива сблъсъци. Ето защо, това е стандартна / нормалната деформация, която възниква като естествен резултат от такива инциденти.

Като критични за самолет в полет се смятат инцидентите при, които птици са засмукани от двигателите на машината или се удрят в тях, всички останали сблъсъци с птици в областта на кабината, крилете или опашката на самолета не представляват риск за живота на пътниците и екипажа.”

Щети по крилата на турския самолет

През април, самолет на Аляска Еърлайнс извършващ полет от международното летище Сиатъл-Такома до Сан Хосе, Калифорния, беше принуден да се върне в Сиатъл, поради сблъсък с ято птици.

През март самолет на "Търкиш Еърлайнс" с 224 пътници на борда пропусна пистата при кацане на непалското летище в Катманду и се плъзна по ливадата, предаде АФП. Поради инцидента намиращите се на борда хора трябваше да бъдат евакуирани.

Инцидент в Катманду, Непал

По данни на Ascend Online Fleets самолети на "Търкиш еърлайнс" са претърпявали тежки инциденти и в миналото. През 2009 г. "Боинг 737-800" на турските авиолинии, изпълняващ редовен полет от Истанбул до Амстердам, се разби край летище "Схипхол" в Холандия.

Предишният тежък инцидент беше с "Еърбъс A340" при кацане в Банкок на 21 август 2005 г. На 8 януари 2003 г. самолет RJ-100 падна при мъгла край Диарбекир и уби 70 пътници и 5 души екипаж. През 1994 г. пък "Боинг 737-400" се разби край Ван, Турция, при което загинаха 57 души.