Две деца се борят за място в софийските забавачки

20 000 малчугана чакат за едва 9437 места

Две деца се борят за място в яслите и детските градини в София, заяви за „Телеграф,, шефът на Дирекция „Образование,, в общината Мария Минчева. До вчера в 18 ч. майките и татковците имаха право да правят промени в желанията си за забавачка. След това електронната система за подаване на документи бе затворена, а днес ще бъде обявено класирането на хлапетата.

Свободните места са 9437, а до 14 ч. вчера за тях бяха кандидатствали около 20 000 деца. Мария Минчева уточни, че в тази бройка влизат и онези родители, чиито деца вече посещават детско заведение, но искат да бъдат преместени другаде. 

Най-голям и тази година ще бъде недостигът в яслените групи за хлапетата, родени през 2013 г. и 2014 г. Там има 5000 свободни места и 10 000 деца, които чакат да получат място. От тях обаче има около 1000 деца, които не са навършили възраст за прием в ясла и почти сигурно няма да бъдат приети. 

Недостиг ще има и за първа група на детската градина. Там местата са 4000, а чакащите - около 5500. Това значи, че почти сигурно 1500 деца ще останат извън класирането. Най-голям наплив на заявления отново има за забавачките в кварталите „Младост" „Люлин" където проблемът е основно в яслените групи, „Красно село" и „Триадица". Според Минчева, недостигът на места в „Красно село,, е заради това, че перничани масово записват децата си там. Тя дори се пошегува, че пред забавачките в квартала могат да се видят повече коли с пернишка регистрация, отколкото със софийска. 

След излизането на класирането днес родителите ще имат 2 седмици да отидат и да запишат децата си в съответната детска градина. Те ще трябва да предоставят необходимите документи, заради които са получавали повече точки за класирането. Това може да са документи за болест на I детето, работа на един родител в общинската администрация и др. Ако не ги предоставят, директорите на забавачките могат да откажат приема. До 14 дни пък от общината ще разполагат с цифрата на шмекерувалите родители.