В Швеция пропищяха от плевенски цигани просяци

На седмица изкарват по 200 лева

Цеки ромски гета са се изнесли на гурбет за милостиня в Швеция. Това разказва в свой репортаж пред Нова телевизия Миролюба Бенатова. Оказва се, че просяците печелят доста добре, затова стотици роми от Северна България са се изнесли.

"Като се започне с варненски села, плевенски, великотърновски, Бяла Слатина, Видин, Кнежа, Брегово. Ромите оттам масово са се изнесли в Швеция. Тези хора твърдят, че просят за себе си, но шведските власти смятат, че просят организирано, а групи от 5-10 души се контролират от 1 лидер”, разказа още Миролюба Бенатова. В Швеция просията е законна, но доказването на трафик на хора и принуда - трудно. Разследващите имат данни, че много хора пристигат под предлог, че ще започнат работа, но се оказват излъгани и биват принуждавани да просят.

Пред камерата нашенските роми твърдят, че просията не е организирана. „Ма лошо ли е да съм тука? Добри пари изкарвам. Тука има всичко. Нали трябва да ядем?”, гневи се мургава просякиня. Друга пък твърди, че заминала за Швеция, за да бере боровинки. "Ама нямаше", "кахъри" се ромката, удобно настанила се пред скъп магазин.

Мъж от Левски разказва, че имал професия – автомонтьор. „В Швеция приятел ме докара. Издължил съм му се”, казва човекът. 

Ангел Стефанов, разследван за организиране на просия казва в прав текст: "По смисъла на закона аз съм престъпник. Но ние за себе си знаем, че не сме. Моята роля е нещо като секюрити за тях. Ако не съм аз, румънците се събират по 10-15 човека. Бият ги, гонят ги. Някои от хората ми дават пари, аз не ги изнудвам по никакъв начин. Ние си взаимопомагаме”, коментира той, заявявайки категорично, че в схемата няма принуда..

В зависимост от мястото – например пред магазините за алкохол, т.нар. "златни места", се изкарват около 50 евро на ден. На седмица пък преспокойно си докарват около 200 лева.

„Това, което ми разказаха е, че е хубаво да си спретнат, да не миришеш лошо и да не си нахален. Жените определено са по-доходоносни. Брадясали и възрастни мъже също получават милостиня. Шведите категорично им вярват, че са толкова бедни, че нищо друго не им остава, освен да просят”, коментира Бенатова