42 хиляди пътници на час ще се возят по новите метроотсечки

С 20% ще бъде намален трафикът, след като бъде пуснат участъкът от бул. „Ал. Малинов” до Бизнес парка в „Младост” 4

С 20% ще бъде намален трафикът, след като бъде пуснат новият участък на метрото от бул. „Ал. Малинов” до Бизнес парка в „Младост” 4. Това каза Стоян Братоев, директор на Столичния метрополитен в предаването "Добро утро България" по ТВ 7, във връзка с пускането на новия участък от 11 часа. 

„Участъкът е 3 километра с три метростанции. Прогнозното натоварване е 42 хиляди пътника за тази част. Обикновено първите три години се достига 85% - 90% от това прогнозно натоварване. Така че, надяваме се около 40 хиляди пътника още следващите една – две години да ползват този участък. Освен това той има и много други ползи. Всеки пътник, който ще ползва тази отсечка, ще спестява на всяко пътуване между 18-20 минути, което прави дневно около 9000 човекочаса – икономия от време, което могат да ползват за собствени нужди. Ще се намали трафикът с около 20%”, обясни Братоев. 

Относно бул. „Ал. Малинов” - това е първо ново трасе, нова регулация, която миналата година имаше обжалване, изчака се обжалването, такъв е законът. Срокът за завършване на този участък е 21 август. „Тоест 21 август Ал. Малинов трябва да може да тръгне от Цариградско шосе и да стигне до Околовръстното. Старата отсечка става еднопосочно движение и място за паркиране – около 250 коли ще могат да паркират в района на метростанцията”, уточни Братоев. 

Той каза още, че общо паркоместата на новите участъци стават около 600.