Градушка разсипа труда на родопчани

Такава стихия не е вилняла из района от 50 години

Пораженията от вчерашната градушка в община Кирково са най-тежки в шест села. Те са Подкова, Шопци, Първица, Островец, Върбен и Чорбаджийско, съобщи 24rodopi.com, позовавайки се на заместник-областния управител Румен Младенов след обиколка в пострадалите населени места в община Кирково.

В късния следобед в четвъртък в района вилня буря. Ледените зърна от градушката бяха по-големи от яйце, съобщава news.bg.

От урагана са изкъртени прозорци на училището в Бенковски. Отломки от старата сграда в двора на школото са съборили комина на една от съседните къщи. Паднали дървета са затворили временно пътните участъци Стрижба - Тихомир и Шопци-Първица. В района на Върбен реката е задръстена от поломени дървета.

Градушката е пробила покриви на къщи и гаражи, помляла е автомобили, има загинали животни и повредени електрически стълбове. Унищожени са насажденията, разсадът от тютюн и червена капия е напълно съсипан.

На моста за Подкова се е образувала покривка с дебелина 25-30 см, заяви зам.-областният. Той благодари на пожарникарите от участъка в Подкова за изключително бързата и професионална реакция при отстраняването на падналите дървета от пътните платна и възстановяването на движението.

Още снощи невиждан порой и градушка нанесе много щети в района на село Кран, община Кирково, съобщи кметът Мустафа Юсеин.

Има наводнени къщи, отнесени са животни от придошлата река. Лехите почти напълно са унищожени. Има много паднали дървета и клони, които затрудняват движението по пътищата, заяви кметът на Кран.

За 50 години такава градушка не помня, чупеше дървета, потроши прозорци, дупчеше мазилката като картечен откос, оплака се Ибрахим Ахмед от село Върбен.

Животните на съседа му били навън е се върнали целите в кръв. Имаше дупки по животните сякаш някой беше стрелял по тях с оръжие, допълва бай Ибрахим.

На много места в община Кирково има паднали дървета. До късно доброволци разчистваха пътищата.

В Симеоновград бяха отнесени покриви на къщи. Имаше изтръгнати дървета и проблеми с тока. Три села в общината и 7 района в самия Симеоновград днес продължават да са без ток, съобщи БНР.

Тази сутрин са започнали огледи и описване на щетите, каза кметът на Симеоновград Пейчо Стайков.

От ранната сутрин две групи описват щетите, които са нанесени от снощната буря. Два екипа описват щети, които има по уличното платно. Над 20 покрива са отнесени, някои от тях са на жилища, други - на помощни постройки, на заведения. Над 100 дървета са повалени или частично натрошени от бурята, каза Стайков.

В общината разчитат на информация от гражданите на тел. 24-40 за пълно описване на щетите. Кметът каза, че се работи по отстраняването на проблемите с тока и се очаква към късния следобед електричеството в района да бъде възстановено.