135 служители на затворите ще бъдат съкратени

Общество

08-05-2015, 12:42

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Водят се преговори заради намаления бюджет

135 служители в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (ГДИН) ще бъдат съкратени. Това е прогнозният резултат от мерките за оптимизация, които правосъдният министър Христо Иванов е обсъждал с представители на синдикатите, предаде bTV.

Обсъжда се преобразуването на затвора в Белене в затворническо общежитие от закрит тип към затвора в Плевен, закриване на затворническо общежитие от открит тип „Средна гора” към затвора в Пазарджик и съкращаване на щата на Поправителния дом в Бойчиновци с перспектива за преминаването му към затвора във Враца.

Освен това, областните служби „Изпълнение на наказанията” трябва да намалеят от 27 на 6, а съкращенията в централното управление на ГДИН да е с най-малко 10 %.

Очакваната бюджетна икономия за 2015 г. е около 1.2 млн. лева поради дължимите обезщетения при съкращения. Реалната икономия е от 2.5 млн. лева и ще бъде факт най-рано през 2016 г., сочи разчетът на ГДИН.

Обсъжданите мерки са резултат от изготвяния от ограничения бюджет за системата.

Средствата за фонд работна заплата, в частта за персонал на ГДИН и подразделенията й, в сравнение с разходите за 2014 г. са намалени с почти 11 млн. лева, посочват от правосъдното министерство.