Без Сърбия в "Турски поток"

След присъединяването си към ЕС, съседката ни ще трябва да следва обща политика

Белград смята за невъзможно строителството на отклонение на газопровода "Турски поток" на сръбска територия. Това заяви сръбският президент Томислав Николич в интервю за агенция "Интерфакс".

"Смятам реализацията на "Турски поток" (на територията на Сърбия - бел.ред.) за невъзможна. По това направление няма да получаваме газ", каза Николич, пише Mediapool.

По думите му Белград не е съгласен със санкциите срещу Русия, но след присъединяването си към Европейския съюз Сърбия ще трябва да следва общата политика на Европа.

В сряда руската компания "Газпром" съобщи, че първата тръба на морския газопровод "Турски поток" от Русия до западна Турция ще заработи след година и половина - през декември 2016 г, припомня Money.bg.

Съобщението дойде след преговори между министъра на енергетиката на Турция Танер Йълдъз и президента на "Газпром" Алексей Милер.

Първата тръба на газопровода ще е предназначена за доставките в западната част на Турция, които ще заменят транзита на руски газ през Украйна (и съответно България - бел. ред.). Следващите три тръби на газопровода се планира да заменят доставките на руски газ през Украйна за Централна и Южна Европа.