„Онкоболни и приятели“ приключи „Заедно срещу рака”

Животът

09-05-2015, 13:32

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пролетен бал с маски за онкоболните в Бургас

За шест месеца бяха набелязани най-важните проблеми на страдащите от тежкото заболяване в Бургас

Сдружение „Онкоболни и приятели" финализира проект „Заедно срещу рака", който продължи 6 месеца. Целта на амбициозния проект бе да се изградят мрежи и коалици на неправителствени организации, обединени заедно срещу рака. По време на проекта се проведоха обучения на доброволци за грижа на онкологично болни лица, както в домашна среда, така и болнично заведение. Лектор на обучението бе д-р Христо Дечев, онкотерапевт и понастоящем управител на КОЦ Бургас. Близо 40 участници получиха знания и умения за грижа за целевата група, като получиха и сертификати за участие. През месец февруари се проведе семинар за европейските измерения на социалната работа с 10 бургаски неправителствени организации.
Национална конференция по проблемите на рака се проведе на 14 и 15 март Бургас с 65 представители на НПО, работещи по проблемите на рак.
В края на конференцията бяха фиксирани и общите проблеми - недостиг на онколози, особено в малките населени места и тясноспециализирани онколози в големите общини, липса на мобилна грижа за онкоболни в домашни условия, регулиране на различията в стойността на клиничните пътеки за онкоболни в страната и чужбина, профилактиката и ранната диагностика - в службите по трудова медицина да се включат скриниг програма за превенция на онкологичните заблявания и други проблеми, свързани с финансирането на услуги, насочени към целевата група, повишаване стойността на клиничната пътека за палеативни грижи и увеличаване на легловия престой на онкоболния.