Да се вслушаме в уроците на историята

И да не допускаме никога повече грешките на миналото, призова президентът Плевнелиев

„Важно е да се вслушаме в уроците на историята и да не допускаме никога повече грешките на миналото”. Това каза президентът Росен Плевнелиев в словото си по повод Деня на Европа и Деня на победата над нацизма, предаде bTV.

Президентът прие почетния строй на Националната гвардейска част пред сградата на Военната академия "Г.С. Раковски" и присъства на церемонията по полагане на урни с пръст от бойните полета, на които са загинали български войни през Втората световна война.

„Под руините, които остави най-опустошителната война в човешката история, се роди стремежът за мир и за тази Европа, към която и ние днес принадлежим”, отбеляза в словото си президентът. Той посочи, че българските войни са били част от победата над нацизма, участвайки в заключителната фаза на Втората световна война. „200 000 войници и офицери са участвали, от които 12 000 са трагично загинали и ние имаме повод за гордост от тяхната саможертва”, посочи държавният глава.

„Трябва обаче да помним уроците на историята”, подчерта президентът и добави, че днес все повече политици в Европа залагат на деструктивни послания, разчитайки на вътрешно-политически успехи.

Плевнелиев отбеляза също, че след като години наред европейските народи са се борили за интеграция, сега отново сме изправени пред искания за референдуми за излизане от ЕС и за териториално деление. „Вълната на националистическите партии залива Европа, но ние сме длъжни да припомняме до какво доведе тази идеология - език на омразата, стремеж за доминация на по-силния над по-слабия. Родиха се Аушвиц и другите концентрационни лагери”, каза президентът.

Плевнелиев подчерта, че трябва да имаме обективен поглед към историята, защото трябва да стъпим на здрави основи и да си простим. Той добави, че както са загивали хора в нацистките лагери, също така са загубили живота си и много други хора в лагерите на Гулаг, на комунистическия режим.

„Днес сме членове на най-мощния отбранителен съюз - НАТО, и 70 години след победата над нацизма, трябва да се придържаме към основните европейски ценности”, заяви държавният глава. Президентът изрази надежда в бъдеще да няма нови бойни полета, чиято пръст да пренасяме в България, а всички да сме част от един нов световен мир, в който да властват законите и справедливостта.