Кристалина Георгиева открива изложба, посветена на нейния прадядо

Добруджанци

09-05-2015, 15:00

Снимка:

снимка, chudesa.net

Автор:

ДобричУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кристалина Георгиева идва в Добрич в понеделник

Заместник-председателят на Европейската комисия пристига в Добрич на 11 май

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева ще открие на 11 май в Добрич изложба, посветена на българския  революционер, книжовник, общественик и журналист Иван Кършовски.  Видният българин е бил учител във взаимното училище на Хаджиоглу Пазарджик (б.а. старото име на Добрич) през учебната 1859-1860 г. В този период по инициатива на Иван Кършовски се провежда и първото честване на всенародния празник на светите братя Кирил и Методий в град Хаджиоглу Пазарджик. В памет на книжовника ерудит на 11 май в Художествената галерия на Добрич ще бъде открита изложба, разказваща за живота му. Иван Кършовски е родом от Елена и по бащина линия е прадядо на еврокомисар Кристалина Георгиева, сочи справката.
Визитата на госпожа Кристалина Георгиева в Добрич ще започне в 9.00 часа с посещение на регионалното депо за отпадъци край село Стожер, изградено със средства от европейския бюджет.
В 10 часа заместник-председателят на ЕК ще бъде в центъра на Добрич, за да участва в честванията и водосвета за празника на светите братя Кирил и Методий. Под звуците на музика, изпълнена от духовия оркестър, пред паметника на Светите братя ще започне и патронният празник на Хуманитарна гимназия в Добрич. Школото е наследник на първото взаимно  училище, в което е учителствал Кършовски. В тържеството ще се включат над 500 ученици от III - XII клас, родители, учители, граждани.
В 11 часа г-жа Георгиева ще открие в художествената галерия на Добрич  изложба за живота на видния български книжовник и общественик Иван Кършовски.