За първи път изложба на Вълчан Петров в Бургас

Бургас Лайф

09-05-2015, 15:16

Снимка:

Снимка: Дружество на бургаските художници

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Благотворителна изложба откриват днес в Благоевград

Тя ще бъде открита официално днес

Галерията на ул. "Александровка" 22 в Бургас променя обичайния си график и организира откриване на експозиция днес, на 9 май.

За първи път в Бургас творбите си ще представи Вълчан Петров, за когото познавачите казват, че е повече познат зад граница, отколкото у нас, пише 24 часа. Изложбата включва както по-стари, така и някои от най-новите живописни картини. Подбрани са както няколко внушителни по размери платна, така и картини с по-обичаен размер, които са и по-достъпни като цени.

Авторът е решил да включи в памет на дъщеря си и съпругата си (които го напуснаха през 2010 г.) и няколко техни творби, съобщават организаторите. Експозицията ще остане до 22 май.

За това кой е Вълчан Петров най-точна представа дава написаното от Владимир Свинтила:
"Поне трима художници от това поколение заслужават определението "гениални". И това са Атанас Яранов, Димитър Казаков и Вълчан Петров. И при тримата една мощна идея минава през цялото им творчество и през целия им живот. И при тримата художественото своеобразие на формата ги поставя извън всички художествени движения и школи на времето...".

Имаме рядък шанс за нас е да се докоснем на живо до този творец на световното изкуство, възможността да общуваме с една библейска личност, чиято цивилизационна култура надхвърля представите ни за мощ и мащаб, допълва председателят на Дружеството на бургаските художници Митко Иванов.

Петров е роден през 1947 г. в Хисар. Правил е самостоятелни изложби в Канада, Испания, Швейцария, Белгия, Австрия, Унгария. Носител на десетки престижни награди. У нас последно е показвал свой творби в Пловдив през 2009 г.

Eто малка част от наградите му: Голямата награда - Първи международен конкурс за живопис,галерия “Henry Tanas" Торонто, Канада; Първа награда за живопис- Sosiete des Beaux-Art, Гранд пале, Париж, Франция; Втора награда международен конкурс-стенопис - Academia D’Abruzzo, Пескара, Италия; Извънредна специална награда на община Почлам, роден град на Оскар Кокошка, Австрия.