Правят самолетно гориво от плесени

Парите

10-05-2015, 10:14

Снимка:

pixabay.com

Автор:

starazagora.utre

Всичко от Автора

Плесените крият и голям потенциал за създаването на биогорива на ниски цени.

Учените постоянно откриват начини да превръщат различни видове достъпни вещества в биогорива – дървесни стърготини, вода и дори въздух. Поредният източник, към който са насочили вниманието си американски специалисти, е широко разпространена плесен, срещана в гниещи почва, листа и плодове, съобщава сайтът PhysOrg, цитиран от БТА.

Изследователите от Вашингтонския университет смятат, че до пет години използваният от тях метод може да намери икономически оправдано приложение в производството на евтино самолетно биогориво.

Специалистите са използвали модифицирани плесени от вида Aspergillus carbonarius, за да създадат дълги въглеводородни вериги – основен компонент в самолетното гориво.

Плесените са произвели най-много въглеводороди, когато са били поставени на диета с овесена каша, но са дали добра продукция и когато са се хранили с житна слама, както и с неядливи остатъци от преработка на царевица.

Предимството на използването на плесени се състои в това, че гъбичките сами вършат работата, заобикаляйки множество сложни химически процеси, характерни за другите методи за производство на въглеводороди и биогорива. Плесените освен това крият голям потенциал за създаването на биогорива на ниски цени