Приложение показва къде има дупки по пътя

Мисия София

10-05-2015, 14:36

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

В „Студентски град“ в столицата дупките все още са повече от заведенията

В центъра на София, на ул. „Княз Борис I“ има два кратера. Те носят името на приложение за смартфони, което беше измислено от няколко студенти от Софийския университет. Те взеха първа награда за това приложение в конкурс, който търсеше най-интересните и авангардни идеи, съобщи bTV.

Станислав, Христо и Ангел получили задача да направят програма за обработка на огромно количество данни. Сетили се, че в „Студентски град“ в столицата дупките все още са повече от заведенията. Затова заедно с колегата си Милан Миланов разработили приложение за смартфони, което маркира и посочва дупките на пътя.

„Искаме гражданите да са активни и, слагайки приложението на телефоните си, да могат да генерират по картата на България дупките, които са по нашите пътища, и общините да видят този проблем”, разказа Христо.

Приложението за дупки на пътя „Кратер“ е работещ прототип. Всеки смартфон с Android може да го използва, а скоро ще бъде съвместим и с други операционни системи.

„Решихме да тестваме приложението „Кратер“ по една от улиците в „Студентски град“. То показва къде точно на картата се отбелязват неравностите. Тази информация я събираме на сървър и можем впоследствие да я използваме, за да предоставим информация на шофьорите за предстоящи неравности по пътя“, обясни Стефан.

„Кратер“ работи автоматично, тоест реагира на дупките и записва данните за тях там, където се движите.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен