Ето 5 навика, които те съсипват в интернет

И особено лесна плячка за кибер престъпниците

1.Вярваш сляпо на линкове из социални мрежи като Facebook и Twitter.

Линковете, разпространяващи вируси през социални мрежи като Facebook и Twitter, бяха на върха през 2013 г. Въпреки че броят им непрекъснато намалява, те все още са фактор като средство за разпространение на вируси, пише "Монитор".

Нормално е кибер пресръпниците да се възползват от доверчивостта на потребителите във Facebook (и не само). Там са приятелите на всеки - а в огромна част от случаите линковете, които споделят, са напълно безвредни.

Това намалява бдителността на потребителите и някак опасните линкове минават между капките - все пак те са и умело прикрити като “гореща новина” от дадено събитие (като например земетресението в Непал), случки с известни личности, материали с еротично съдържание или гръмки заглавия за нещо невиждано. Веднъж кликнал, потребителят бива пренасочван към компрометирани или заразени уебсайтове, като целта най-често е кражба на потребителски имена и пароли. А инструментите за това са много.

Съвет: Кликай само на линкове от източници, които познаваш. Проверявай съмнителни линкове в някоя от платформите за проверка на линкове, особено когато е използван съкратен URL (с bit.ly, например). Осигури защита на профилите си с подходящо решение за антивирусна защита.

2. Използваш едни и същи пароли

Паролата си остава един от най-големите проблеми пред информационната сигурност. И докато се търси решение, тя ще остане проблем. Паролите трябва да са дълги, сложни, различни и да се сменят редовно. Да, никой не отрича, че това не е най-лесната и приятна задача, но трябва да се спазват поне някои основни правила.

Първото, и най-важно нещо, е да не записваш паролите си в компютъра. Ако все пак ти се налага, използвай софтуер за управление на пароли или защитен с парола файл. Използвай различни пароли, поне за най-важните ти акаунти. Да, трудно е да се използват различни пароли за всичките акаунти, които могат да съществуват. Опитай се да имаш различни пароли поне за най-важните от тях – имейл, онлайн банкиране, профили в социални мрежи.

Съвет: Измисли си собствен алгоритъм за генериране на пароли, който да съдържа общи елементи (да кажем имена на членове на семейството ти), година, месец и друг елемент, който само ти знаеш - и който може да бъде отгатнат трудно.

3.Пропускаш и не инсталираш ъпдейти

Все още много потребители не разбират смисъла на ъпдейтите. За много от тях ъпдейта представлява просто добавяне на функционалности към съществуващият продукт. Основната задача на ъпдейтите обаче е запълване на пробойни в сигурността. Всъщност това е и един от най-лесните за хакерите начини да инжектират зловредния си код в системата на потребителя (или иначе казано - да я заразят).

Най-експлоатираните програми от хакерите са офис пакетът Microsoft Office, браузърът Internet Explorer, Adobe Flash Player, Java и дори платформата за уебсайтове WordPress. Добрата новина е, че всички производители имат добре организирана система за публикуване на така наречените пачове или фиксове. И все пак остава в ръцете на потребителя да не пропуска подобни обновления.

Съвет: Обновявай редовно всички свои програми, особено решението си за защита.

4.Сваляш файлове от подозрителни места

Проблемът със свалянето на файлове от подозрителни места съществува от зората на Интернет. В опита си да свалят всичко, и то безплатно, потребителите често търсят вратички и начини, по които да инсталират определен софтуер или да свалят определен файл на компютъра си, без да плащат за това. Като резултат, освен (или вместо) желаната информация, на компютъра много често се инсталира зловреден код.

Същото важи и за смартфоните. Много потребители се опитват да заобиколят стриктните политики за сигурност на Apple и Google, като хакват (джейлбрейкват) телефоните си, за да могат да свалят приложения от неоторизирани източници. Да, свободата е по-голяма, но рискът от зараза се увеличава многократно.

Съвет: Избягвай свалянето на файлове от подозрителни източници. Обмисли дали не е по-изгодно да си закупиш съответния софтуер за няколко лева, отколкото да се сблъскаш с проблеми като компрометирано онлайн банкиране, източване на дебитна или кредитна карта или заключени файлове на компютъра.

5. Изпращаш важни данни от публични Wi-Fi мрежи

Може да се каже, че сърфирането в интернет от вкъщи е относително безопасно. Дотолкова, доколкото доставчикът ти на Интернет евентуално ти е подсигурил рутера с добра парола и защитна стена. С тази защита възможността за неоторизиран достъп е силно ограничена.

Но всички ние използваме и обществени Wi-Fi мрежи. В заведенията, моловете, градинките, хотелите. Това дава възможност на хакерите да осъществят така наречените Man-in-the-Middle (човек по средата) атаки. Целта е да се извлече чувствителна информация и да се компрометира потребителят.

Съвет: Избягвай да влизаш в критични като важност сайтове, когато си свързан към Интернет през публична Wi-Fi мрежа. Критични са, например, имейл или онлайн банкирането ти. Ако ти се налага, подсигури си антивирусен продукт със защитна стена, която би предотвратила неоторизирания достъп.