Столичният квартал „Изток“ – рекордьор по неправилно паркиране

Най-често шофьорите оправдават спирането по тротоарите с липсата на достатъчно паркоместа

Бърза разходка по софийските улици показва, че шофьорите не изглеждат притеснени от промените в Закона за движение по пътищата, според които паркирането на тротоара може да ни донесе глоба до 200 лева.

В столичния квартал “Изток” са едни от рекордьорите по паркиране на тротоара, показа проверка на БНТ. Най-често шофьорите оправдават спирането по тротоарите с липсата на достатъчно паркоместа. Данните на Столична община показват, че около 15% от местата в центъра на града остават свободни. Само за първите два месеца на годината от Центъра за градска мобилност са реализирали приходи за около 2 млн. лева. Цените за паркиране остават същите, а приходите ще отиват единствено в общината.

„Категорично няма никакви намеси на частни интереси. Става въпрос за общински дружества, само и единствено. Това доколко и как ще отиват парите е органът на местна власт, който определя това с общинските съвети към съответните общини“, заяви Зафир Заков от Транспортната комисия към Столична община.

До момента дейността на общинските структури, които администрират платеното паркиране, беше на ръба на закона и често биваше обжалвано в Административния съд, който отменяше наредбите на местните управи. Най-често на Столичната община. Преди дни парламентът узакони изцяло дейността им. Само в столицата са съставени 315 акта за паркиране на непозволени места.

От Общината не отричат, че строителството на места за паркиране трябва да продължи. „За съжаление до 2006 година по градоустройство не се предвиждаше, когато се строят сгради, да бъдат осигурени и съответният брой паркоместа“, поясни Заков.