Изложба "Напред, науката е слънце" в Националната библиотека

София Лайф

11-05-2015, 11:11

Снимка:

БНР, Борис Димитров

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Националната библиотека предлага изложба за 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил

Редки ръкописи и исторически архиви ще бъдат показани по повод годишнина от рождението на Св. Методий

Национална изложба "Напред, науката е слънце" ще бъде открита от 11.00 ч. днес в Националната библиотека по повод годишнина от рождението на Св. Методий, патронния празник на библиотеката и професионалния празник на българските библиотекари, съобщиха от институцията.

Светлата годишнина от рождението на Св. Методий е включена в календара на ЮНЕСКО за 2015 г. и ще бъде отбелязана тържествено в много славянски страни. Изложбата е под патронажа на Министерството на културата и част от Националния културен календар за 2015 г.

С познатия на всички стих от Химна на Св. Св. Кирил и Методий изложбата, озаглавена "Напред, науката е слънце!", ще припомни на посетителите една проста и често пъти забравяна истина - образоваността и просперитетът на обществото вървят ръка за ръка.

Експонатите, представени в оригинали и копия, са подбрани от ръкописния и старопечатния фонд на Националната библиотека, както и от нейния исторически архив. Те разказват за грамотността и знанието, за светлината на Просвещението, която средновековните книжовници, даскалите от Възраждането и следосвобожденска България, както и първите модерни български учени са пренасяли през столетията като истински последователи на делото на Светите братя и техните ученици. 

В изложбата са представени старопечатни, архивни и визуални материали, част от документалното и книжовно наследство на първите български учени и енциклопедисти, достигнало до нас и съхранявано в отдел "Ръкописи и старопечатни книги" и Български исторически архив при НБ "Св. Св. Кирил и Методий".

Сред експонатите посетителите ще видят ръкописите на двата Българско-гръцки речника, дело на Неофит Рилски, първите възрожденски учебници, създадени от най-изтъкнатите книжовници - "Болгарска граматика" - Неофит Рилски, "Славяноболгарское детеводство" - Неофит Бозвели и Емануил Васкидович, "Малка аритметика" - Йоаким Груев, "Взаимоучителни таблици" - Петко Р. Славейков, "Естествена история" - Васил Берон и много други. За първи път ще бъдат представени три тома от осемтомния енциклопедичен труд на д-р Петър Берон "Панепистемия".

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 12 юни 2015 година.

Националната библиотека обявява Ден на отворените врати от 10.00 до 15.00 ч. днес.