80% ще са небългарските храни у нас догодина

Портфейл

11-05-2015, 12:05

Снимка:

© Bulgariautre.bg / Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Родното производство се затваря все повече, алармират специалистите

65% от българските храни са с небългарски произход. Догодина се очаква да са 80%. Това заяви пред "Фокус" председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров. Той подчерта, че по този начин затваряме родното си производство. Зоров даде за пример, че в съседна Румъния има по-сериозно подпомагане.

"Румънците предприеха и други антикризисни мерки – от 24 на 9% намалиха ДДС-то на хранителните продукти. Това допълнително ще стимулира покупателната способност", коментира той.

Зоров подчерта, че има и засилен внос от европейски стоки под различно наименование и етикиране.

"В повечето случаи става въпрос за полуфабрикатни суровини, които се етикират като кашкавал, защото Европа имат излишъци, които бяха предвидени за руския пазар. Просто европейското производство е сметнало, че 18% от производството е отивало за Русия, а сега не искат да пускат дъмпингови цени на техния пазар. България няколко пъти прави стъпки на Съвета на министрите с искане за кризисна ситуация и допълнително подпомагане, а се отговаря, че млечна криза в Европа няма", поесочи Димитър Зоров и коментира, че явно за тях България не е в Европа.