Първите участници в Европейското по ушу пристигнаха

Лъвчето Багаин ще бъде талисман на първенството

Първият отбор, участник в Европейското първенство по ушу в Стара Загора вече е тук. Това е съставът на Украйна. По покана на кмета Живко Тодоров участниците от град Мариопул са пристигнали по-рано в Стара Загора, за да могат да се откъснат от обстановката и напрегнатата ситуация в родината им. Около 1000 участници от 32 държави ще се състезават след 16 май в спортната зала до училище "Иван Вазов" в Стара Загора. Медалите за първо, второ и трето място са готови. 

"Готови сме да започнем", обяви Маноил Манев, зам. областен управител, организатор на първенството и член на Изпълнителния съвет на Европейската федерация. Предвижда се официалното откриване да бъде на 17 май, в Античния форум, от 21 часа. Ако лошо време не позволи церемонията, тя може да бъде проведена и в залата до ДЗУ. 

За откриването се очаква да пристигне Ю Дзай Джин, вицепрезидент на МОК, той ще бъде тук три дни. Очаква се и министъра на спорта Красен Кралев, както и още гости. Официален съдия на първенството ще бъде старозагорецът Магдален Симеонов. Сред съдиите ще има и още един представител на домакините, Георги Димов. 

За талисман на първенството е избрано лъвчето Багаин, което е старобългарска дума, означаваща външен болярин. Това име е предпочетено от комисията вместо фаворитът при гласуването Зарко. 

До момента е попълнен минимумът от доброволци, подпомагащи първенството. Но се търсят и още, тъй като през тези 10 дни се очакват освен украинци и над 250 гости от Русия, които идват със седем отбора. Няма да бъдат малко и представителите на Беларус.