Езеро изчезва като през сифон (видео)

Животът

11-05-2015, 15:22

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Пълни се отново през зимата

Езеро в американския щат Орегън се пълни всяка зима, а след това "изчезва" през 1,8-метрова дупка – досущ като вана, съобщиха световните медии. Причината за природния феномен са подземни канали, подобни на тунели.

Изгубеното езеро се източва постепенно, не изведнъж. Но тъй като през лятото има много по-малко дъжд за попълването му, в един момент то остава напълно сухо. Водата преминава през пореста вулканична скала под земята и след това избива към извори, които се намират наблизо. Местните хора разказват, че дупката в Изгубеното езеро съществува, откак се помнят.

"Пълни се през зимата, когато валежите надвишават скоростта на изтичане. След това изсъхва и става като ливада", обясняват те. През годините мнозина неуспешно са опитвали да блокират дупката – горските рейнджъри в района са откривали автомобилни части и други отпадъци, хвърляни в нея. "Ако някога някой успее да я запуши, което не сме убедени, че може да се случи, резултатът просто ще е наводняване на езерото и пътя наблизо", казва Джуд Макхю от местното горско стопанство.

Вижте феномена в действие