Скоро няма да имаме нови изтребители

Пари са нужни за поправката на наличните три самолета

"Дори сега да се изсипе един вагон пари, няма как до три години да имаме нови изтребители и подготвени военни летци", каза командирът на ВВС ген. Румен Радев, цитиран от ФорумНюз. По думите му това, което ще се направи, ако има средства, е да се удължи с една година живота на двигателите на трите машини МиГ 21 МигГ 29 и СУ 25.

"В противен случай рискуваме 103 години след създаването й военната ни авиация да приключи своята дейност и като една Албания да се надяваме чужди сили да бранят небето ни", подчерта ген. Радев.

Той присъства в авиобаза "Граф Игнатиево“ на провеждащата се българо-американска летателна тренировка "Тракийски орел-2?. Тя е етап от операцията на Военно-въздушните сили на Съединените щати за гарантиране отбраната на съюзниците от НАТО. Това е най-дългата тренировка от 10 години, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Това е първата публична изява на ген. Радев, след като военният министър Николай Ненчев започна да говори, че няма да се ремонтират МиГ-29. По неофициална информация на "Сега“ от МО са забранили на ген. Радев да дава интервюта.