Обстрелваха турски товарен кораб край либийския бряг

Свят

11-05-2015, 15:49

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Убит е третият помощник-капитан, има и ранени

Турски товарен кораб е бил обстрелван от либийското крайбрежие, докато наближавал към пристанището в Тобрук, а после и от въздух, докато се опитвал да напусне района в неделя. Това съобщи турското министерство на външните работи, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.
При нападението е бил убит третият помощник-капитан на кораба. Има и ранени, предаде частната турска телевизия НТВ.
Либийската армия също потвърди информацията. "Плавателен съд бе обстрелван на около десет мили от крайбрежието на Дерна. Бяхме предупредили преди това за доближаване до пристанището Дерна", заяви пред Ройтерс говорител на силите на международно признатото правителство на Либия. Той добави, че "член на екипажа е бил убит и има друг ранен".
Според източник от армията е възникнал пожар на плавателния съд, който в момента е теглен на буксир към Тобрук. Корабът е плавал под флага на островите Кук /Нова Зеландия/, но е собственост на турска компания, уточнява ТАСС.
Плавателният съд плавал от Испания за либийското пристанище Тобрук с товар от гипсокартон. На 13 морски мили от Тобрук, когато корабът се намирал в международни води, по него бил открит артилерийски огън от брега, съобщи турското външно министерство.
След обстрела капитанът се опитал да отдалечи кораба от границите на вътрешните води на Либия, но тогава започнал обстрел от два самолета, в резултат на който загинал третият помощник-капитан и били ранени членове на екипажа, а на кораба били нанесени повреди.
Турското външно министерство осъди атаката на "цивилен кораб в международни води" и заяви, че чака от властите на Либия незабавно разследване на случая и наказване на виновните.
Турция си запазва правото да иска обезщетение според международното право, отбеляза турското министерство в свое изявление.