Пуснаха новите талони на автомобилите

Свидетелствата ще ни струват 9 лева

От днес започва издаването на новите талони на автомобили. То ще струва на шофьорите колкото и при старите – 9 лева, стана ясно на пресконференция в КАТ.

Началникът на Пътната полиция Бойко Рановски успокои шофьорите, че не е задължително да подменят талоните, които ползват в момента. Разбира се, ако имат желание да го направят, срещу въпросната сума могат да го сторят. Това би могло да стане и само по документи и не се налага да закарат автомобила си до КАТ.

Промяната беше провокирана от факта, че много български шофьори получаваха сериозни санкции в Гърция и Унгария, когато не носеха със себе си големия талон на автомобила си.

Новият талон съдържа повече данни, така че шофьорите да могат спокойно да носят единствено него.

Рановски лично показа как изглежда новият документ – двоен, разгъва се и е ламиниран.

Върху него надписът „Свидетелство за регистрация” фигурира на всички езици. За по-голяма сигурност има холограма, която да затрудни подправянето на документа. Включени са всички необходими технически данни на автомобила, които се съблюдават при контрол – маса на превозното средство, емисии на двигателя, натоварване на оси, брой места, гориво и други.
„Надяваме се с вкараните допълнителни мастила и холограма свидетелството да стане по-защитено”, заяви началникът на Пътна полиция.

Предвид факта, че голяма част от автомобилите са на лизинг, Рановски успокои, че лизингополучателите вече ще могат да пътуват спокойно в Гърция и Унгария само с малката част на талона и без да се притесняват, че ще бъдат санкционирани.

Напомнено бе на шофьорите обаче, че за прехвърляне собствеността на автомобила отново ще е нужен и големият талон.

До края на седмицата би трябвало в цялата страна да започне издаването на новите талони.

Шефът на Столичния КАТ Тенчо Тенев обяви, че през последните няколко дни над 700 автомобила се регистрират на територията на София. Той увери, че е създадена организация и ако някой желае да подмени талона си, процедурата ще бъде само по документи.
По отношение на мобилните камери Бойко Рановски посочи, че се очаква до десетина дни наредбата да бъде обнародвана в Държавен вестник.

Остава само осигуряването на пътните знаци, тъй като законът изисква местата, където ще се осъществява контрол на скоростта, да бъдат обозначени със специални знаци. За успокоение на гражданите той увери, че всички камери, които ще следят за скоростта, ще са в служебни автомобили.