След заплахи за убийство, пламна колата на хлебар

Крими

11-05-2015, 17:02

Снимка:

© Bulgariautre.bg / Архив

Автор:

PlovdivUtre.bg

Всичко от Автора

Ниските му цени вбесили конкуренцията

Истинска огнена война заради разпространението на хляб в Хасково, бушува в Хасково, пише Монитор. Мерцедес S класа, собственост на един от дистрибуторите на тестени изделия – Веселин Илчев, бе подпален и изгоря напълно.

Палежът е извършен към 5 часа сутринта в неделя пред жилището на собственика на возилото. Освен лекия автомобил подпалвачите пробвали да опожарят и служебния микробус на Илчев, който е дистрибутор на пловдивската фирма "Тракийски хляб". И под двете коли имало факли с напоени с бензин парцали возилата пък били залети със запалителна течност.

Леката кола изгоряла изцяло, а микробусът се отървал само с унищожена предна броня и панорамно стъкло благодарение на бързата реакция на хасковската пожарна. Огнените езици са тръгнали и към къщите, като стопили елтабло, в резултат на което значителна част от улицата остана без захранване за часове наред.

За собственика Веселин Илчев няма никакво съмнение, че пожарът е умишлен. На 26 януари тази година също бе опожарен негов микробус за хляб, а младият мъж лично показа пред репортерите заплашителни sms-и, които е получавал от конкуренти. Те го предупреждават да се махне с "евтиния" си хляб от Хасково. Наистина, "тракийският хляб" се продава за 50 стотинки, докато местните хлебари пласират стоката си на 70 ст.

Заради ниската цена стотици търговски обекти в Хасковско тръгнаха да зареждат пловдивската стока. Спецкоманди на хасковските хлебопроизводители започнали да ги
обикалят и предупреждават, че ако продават от евтиния насъщен, ще спрат да ги зареждат с всякакъв останал хляб. Много обаче не се поддадоха на изнудването и затова освен с огън, зареждащият ги Веселин бе заплашван и с куршуми. Първоначално само на sms-и.

В средата на февруари обаче с ловна пушка бяха обстрелвани прозорците на съседната къща, пред която бе паркиран първият опожарен микробус, а шокираните й обитатели са сигурни, че стрелците са взели на мушка именно Веселин, но са объркали сградата. Атентатът отново бе по-късни доби, като стрелците са се постарали да не ранят по случайност човек, но да бъдат чути. Изстрелваните куршуми са били насочвани към тавана на обстрелваните стаи, но така, че задължително да счупят прозорците. И в двата случая с разследването се зае хасковската криминална полиция.

Заради вчерашния инцидент обаче по спешност е наредена проверка и на Икономическа полиция, която трябва да разследва версията за хлебарска война. Според непотвърдена информация е започнало системно задържане на служители от конкурентните фирми за разпити и доказване на алибита. Въпреки ранния час се твърди, че имало очевидци на палежа. От ОД на МВР отказаха всякаква информация по случая.

За хлебарска война в Хасково се заговори още миналата година, когато дистрибутор на същата фирма бе нападнат и пребит почти до смърт от ударна команда от 5 души. Тя го причакала пред хасковски магазин, зареждан с евтиния хляб. 36-годишният мъж, който не бе родом от Хасково, се отказа от бизнеса. С Веселин обаче не се е стигало до бой. Младежът има връзки в града, а при самата си разносна дейност е придружаван от свои яки приятели. Пратили му подкрепления и от пловдивската фирма.

"Затова ще продължават да ми лазят по нервите с палежи. Искат да сплашат семейството ми" предполага Веселин. Той обаче е категоричен, че няма да се откаже от бизнеса - носил добри пари, а освен това бил възмутен, че местните хлебари продават в Първомай и Казанлък своя хляб за 50 стотинки, но на хасковлии го пробутват за 70. И гонят всеки, който иска да продава по-евтино.

Веселин подозира, че пръст в палежите и заплахите са двама от най-едрите производители на хляб в региона, но няма доказателства, за да ги назове. Негови приятели обаче заплашват, че ако полицията не се вземе в ръце и разкрие извършителите, ще го направят самите те. И тогава хлебарската война в Хасково ще мине във фазата на леене на кръв.