Удариха две нарколаборатории в Сливен

Крими

12-05-2015, 10:31

Снимка:

ОДМВР-Сливен

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Масираните полицейски операции срещу разпространението на дрога близо до училищата в града продължават

Продължават спецакциите на полицията в Сливен по установяването и задържането на лица, занимаващите се с производство и разпространение на високоопасни наркотични вещества на територията на областта. Акциите се провеждат под ръководството и контрола на Окръжна и Районна прокуратура, съобщават от ОДМВР-Сливен.

"Операцията е без крайна дата", това заяви на 29 април старши комисар Чавдар Божурски, директор на ОДМВР-Сливен пред журналисти, по повод поредната разкрита нарколабораторя.

За по-малко от две седмици, от 30 април до 11 май, в резултат на успешно проведените оперативно-издирвателни действия е преустановена дейността на две нарколаборатории, иззети са метамфетамини, растения канабис и суха листна маса. Образувани са 5 досъдебни производства, едно от които бързо. Задържани са четирима мъже и една жена. Извършени са 62 проверки по линия "Наркотици" в районите на училищата в Сливен, 20 в Нова Загора, 18 в Котел и 7 в Твърдица.

На 30 април при извършване на процесуално-следствени действия в жилище в сливенския кв. "Република", обитавано от 18-годишно момиче от Котел е разкрита мобилна лаборатория за производство на синтетичен наркотик. В хода на операцията полицейските служители изземват от жилището предмети и прекурсори, необходими за производството на наркотик. Иззети са още полиетиленови пликчета с метамфетамин, с тегло около 5 г и 10 растения канабис, засети в саксии. В.Т. е задържана. Срещу нея е образувано досъдебно производство, няма криминални регистрации.

1500 стръка канабис са открити реколтирани в овощна градина в новозагорското село Коньово на 7 май. 56-годишният П. А. от същото село, отглежда в двора на обитавания от него имот растения от рода на конопа, като при полевия тест листната маса е реагирала на канабис. В хода на процесуално-следствените действия П.А е предал 20 кг ситно нарязан тютюн и 274 къса цигари, без акцизен бандерол от марките "Мурано", "Марбле" и "Класик". Иззети са компютърни конфигурации и други устройства, съотносими към извършваната от П. А. престъпна дейност. Той е криминално проявен за кражба и измама.

На 9 май в сливенското село Тополчане е разкрита поредната нарколабораторя. В момент на производство на синтетичен наркотик е задържан криминално проявеният 45-годишен В.С. В обитаваната от него къща са намерени и иззети прекурсори, предмети необходими за производството на наркотик, електронна везна и жълтеникаво прахообразно вещество , което при направения полеви тест е реагирало на метамфетамин.

300 г суха листна маса-канабис, 4 г метамфетамин и 56 растения от рода на конопа, приготвени за разсаждане са иззети при проверка в жилището на 45-годишния Ж.К. в Сливен на 7 май. Ж.К. е задържан, взета му е постоянна мярка "задържане под стража".

На 8 май в центъра на град Сливен е задържан Н.Е. (25 г.). При проверка в управлявания от него автомобил полицейските служители намират цигара и завит в станиол канабис.

По случаите са образувани досъдебни производства. Работата по разкриване и документиране на престъпната дейност на задържаните продължава. Към 11 май е приключена работата по 12 досъдебни производства, като всички са изпратени в прокуратурата с мнение за съд. Благодарение на ефективната работа на служителите в сектор "Противодействие на криминалната престъпност", отдел "Досъдебно производство" и районните управления към ОДМВР-Сливен няма случай на задържано лице за притежание на наркотици, което да не е получило осъдителна присъда.
Продължават операциите по противодействие на употребата и разпространението на наркотични вещества на територията на ОДМВР-Сливен Продължават ежедневните проверки в районите на училищата с цел установяване на лица, занимаващи се с този вид престъпна дейност. Акциите по линия "Наркотици" остават приоритетни в дейността на ОДМВР-Сливен.