Вложителите на КТБ, преправили договорите си, ще връщат пари

Не е ясно каква част ще си върне държавата, посочи финансистът Емил Хърсев

Вложителите на КТБ, които са преправили договорите си в последния момент, ще трябва да връщат пари обратно. Това обяви по bTV финансистът Емил Хърсев.

„Просто са получили пари, които държавата не им дължи. На когото е платено нещо, което не е следвало да му се плати, трябва да върне неправомерно полученото”, обясни той. Каква част обаче ще успее да си върне държавата, не е ясно.

Той обясни тезата си с няколко дати:

22 април 2015 г. – съдът реши, че на 6 ноември 2014 г. е настъпила датата на несъстоятелност на КТБ; 20 юни 2014 г. – банката беше поставена под особен надзор; 1 юли 2014 г. – УС на БНБ взе решение за намаляване лихвите по депозитите в КТБ.

Хърсев уточни, че става въпрос за две правоотношения – договор за депозит и гаранцията на държавата, която важи за определен брой депозити, които са на тарифни условия.

„Гарантирани са само сключените при общите (тарифни) условия на договора към датата на договора. Това депозитно отношение не е било гарантирано. След 20 юни не може да се ангажира отговорността на държавата, която възниква при други условия, не при промяна на договора”, поясни финансистът.

Емил Хърсев акцентира върху това, че трябва да се установи как квесторите са решили кои депозити да се изплащат след влизането им в банката.