Плавателен съд аварира в залива – какво да правим?

Мисия Бургас

12-05-2015, 13:19

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Американски боен кораб идва за учение във Варна

Алпинисти, водолази и доброволци съвместно решават кризисни ситуации

В близост до Моста на централния плаж се разбива плавателен съд. След подаване на сигнал, на мястото пристигат екипи от различни организации. В движение се организира аварийно-спасителна операция за претърсване и спасяване на оцелелите. Екип водолази на АПСД прави бърз оглед, при който се установява, че двама от тричленния екипаж се намират затиснати под водата в плавателния съд, но във въздушен джоб. Един член на екипажа е в неизвестност. Водолазният екип осигурява въздух на пострадалите, докато се подготви план за безопасното им изваждане ...

Това е само част от опасен сценарий, който обаче има риск да се случи в акваторията на Бургаския залив.

През последните години община Бургас попадна в няколко сериозни кризисни ситуации. Атентатът на летището в Сарафово и страшните наводнения останаха в миналото, но няма гаранции, че ни очакват само слънчеви и безоблачни дни.

За да повиши готовността си при решаване на кризисни ситуации, Община Бургас организира в залива учение за реакция при аварирал кораб. Нейни партньори са Асоциация за превантивна и спасителна дейност и общинското Доброволно формирование.

Учението ще се проведе на 16 май между 10 и 12 часа, в зависимост от метеорологичните условия.

В реализацията на учението ще се включат "Асоциация за превантивна и спасителна дейност", водолази от спец отряд, алпинисти и доброволци.