Сопот брани общината с жива верига и черешово топче

Животът

12-05-2015, 14:38

Снимка:

Великотърновоутре.бг/архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Кметът Веселин Липчев издейства едноседмична отсрочка от съдебен изпълнител

Жители на Сопот спряха достъпа до сградата на общината пред частен съдебен изпълнител и той не можа да проведе търг с явно наддаване за оборудването на общинската администрация.

Кметът Веселин Липчев покани съдия изпълнителя на разговор и успя да издейства едноседмична отсрочка.

Сопот се вдигна на бунт, след като днес в сградата на общината трябваше да влезе частен съдебен изпълнител заради дълг от 4.5 милиона лева към строителна фирма, стана ясно от репортаж на Нова телевизия. Два камиона блокираха пътя към сградата, пред нея бе донесено черешово топче.

Над 300 предмета, собственост на общината трябва да отидат на публичен търг, най-вече бюра, компютри, столове. Ако това се случи, хората в града няма да получават никакви услуги, свързани с административни дейности. Блокира се и работата на училищата и детските градини на територията на града.

Според хората от Сопот, търгът няма да покрие нищо от дълга от 3,7 млн. лева към фирмата, построила преди 5 години пречиствателната станция на града. Проектът трябвало да бъде изпълнен по оперативна програма „Околна среда”, а фирмата да получи близо 18 милиона за изпълнението. В последствие сумата е намалена с близо 4 млн. лева. Според кмета на община Сопот, Веселин Личев, цитиран от бТВ, вината е на управляващия огран на оперативната програма, защото са намалили финансирането на проекта с 25%. Кметът е поискал безлихвен заем от държавата, с който да погаси дълга, но отговор все още няма.

Според Веселин Личев, парите трябва да дойдат от Национален фонд и така сагата с фалита на общината ще приключи. „Тези средства ги няма в общината, само безлихвен заем може да ни спаси”, каза още градоначалникът.

Общината е получила кредит, който обаче е върнала заради забавянето на евросредствата от предишната власт, обясни кметът. Сега се чака нов заем, който след това да бъде компенсиран от еврофондовете. Той обаче от декември не се отпуска.

Манол Атанасов от Инициативния комитет на протестиращите каза пред Дарик, че провеждането на този търг е недопустимо.