Недовършеният доклад "Путин.Война" на убития Немцов видя бял свят

Свят

12-05-2015, 15:11

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Опозиционерът събирал сведения от близки на загинали войници, трудът му е приключен от съратници

В боевете в Източна Украйна през август миналата година и в началото на тази са загинали не по-малко 220 руски войници, това се съобщава в доклада, който е подготвял убитият през февруари политик Борис Немцов. Докладът "Путин. Война" е довършен от неговите съратници и днес бе представен публично, пише Сега. 

В доклада, над който са работили негови съпартийци от партия РПР-Парнас, журналисти и икономистът Сергей Алексашенко, се твърди, че през август 2014 г. до Иловайск и на други места в Сонбас са загинали около 150 руски войници, а в началото на годината в района на Дебалцево - още около 70.
Докладът е съставен възоснова на открити данни и сведения, получени от Немцов от роднини на загиналите войници. Според оценката на икономиста Алексашенко, Русия е похарчила за войната в Украйна до 53 млрд. рубли.
През март помощничката на Немцов Олга Шорина показа на журналистите бележка, която й дал Немцов малко преди да бъде убит. В нея пише: С мен се свързаха десантчици от Иваново. 17 са убити. Не им плащат заплатите, но сега се страхуват да говорят".
Немцов бе застрелян вечерта на 28 февруари в Москва. След смъртта му стана извество, че е подготвял доклад за участието на руска войска на страната на сепаратистите в Украйна.
Москва нееднократно бе обвинявана, че помага на сепаратистите с войска и тежко въоръжение, на което Кремъл отговаряше, че руските граждани, които воюват на страната на сепаратистите са доброволци.