Търсят се 30 хиляди медицински сестри!

Средната работна заплата на медицинските сестри в България е 520 лв,

Медицинските сестри поискаха по-високи заплати навръх професионалния си празник, а лекари предупредиха, че може да се стигне до фалити на болници, съобщи Нова ТВ.

В момента средната работна заплата на медицинските сестри в България е 520 лв, но 80% от тях работят за по-малко.

Затова и искането на съсловието е стартовото възнаграждения да стане поне три минимални заплати или и иначе казано – малко над 1000 лева. Проблем обаче се оказва не само финансирането. От няколко години в България има остър недостиг на медицински сестри.

Даниела Райнова е старша сестра в детското отделение на Пета градска болница в София. Заплатата ѝ е 510 лева. Тя разказва, че възнаграждението ѝ не е увеличавано от 2008 г. Трудното свързване на двата края води и до принудата да се работи на няколко места.

Не се увеличават и младите попълнения в отделението.

Наскоро дипломирала се медицинска сестра не е кандидатствала за работа от много време.

Малко над 26 000 са медицинските сестри, с които страната ни разполага. Техният брой обаче трябва да бъде поне 55 000.

Проблем със заплатите на здравните работници има, призна и здравният министър Петър Москов. Сметките показвали, че средната работна заплатата на лекарите трябва да е 2500 лева, а на сестрите – 1000 лева.

"Въпросът обаче е, че тези пари отиват другаде”, заяви Москов, а това „другаде”, по думите му, е администрацията на лечебните заведения.

Междувременно

директори на частни и общински болници продължават да негодуват срещу новата методика, по която Здравната каса ще плаща на лечебните заведения през тази година.

Директори на болници настояват да се върне миналогодишния модел за финансиране, при който се плащаше за надлиминтна дейност, но само ако тя е била реална.

Надзорният съвет на НЗОК ще решава утре за финансирането на болниците, които реално извършват спешна помощ, но са били ощетени от новата методика.