Правят СПА комплекс в Банкя

Мисия София

13-05-2015, 09:23

Снимка:

Столична община

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нов плаж и летен театър в банята в Банкя

Централната минерална баня ще се превърне в модерен комплекс

Централната минерална баня в Банкя ще се превърне в модерен СПА комплекс. Утре градският парламент отново ще гласува предложението на кмета Йорданка Фандъкова за откриване на процедура за предоставяне на концесия за строителство на комплекса. Срокът на концесията е 35 години, а приходите за общината ще бъдат най-малко 4 млн. лв.

Концесионерът ще има задължението да реставрира, консервира и социализира сградата на банята, която е паметник на културата, пише "Монитор". Причината за търсенето на концесионер е анализ, който показал, че ако местната управа сама реставрира сградата, няма да може след това да възстанови инвестицията от 7.5 млн. лева. Затова се предлага част от нея да бъде дадена на инвеститор, който да разработи балнеоложки център.

Проектът включва изграждането на нов хотел на 4 етажа, в които да отсядат туристите. В него ще има голям басейн за възрастни и един по-малък за малчуганите. Там трябва да има и соларна зона, както и топла връзка между хотела и сградата на минералната баня.

Гостите на комплекса ще могат да присъстват на различни културни прояви. Ще се изгради и открит форум с най-малко 200 места и сцена под небето. Районното кметство в Банкя ще може да го използва безплатно 30 дни от годината за обществени събития. Концесионерът ще трябва да направи и подземен паркинг към хотела. Гаражът трябва да е най-малко със 100 места. Между банята и хотела ще има топла пешеходна връзка под земята.