Дюните на "Аркутино" остават беззащитни

ВАС подари парче от "Ропотамо" на офшорка

Със свое решение от 15 април 2015 г. Върховният административен съд заличи от картата на резерват "Ропотамо" дюните в защитената местност. ВАС е отсъдил в полза на жалбоподателя "Аркутино" ЕАД - офшорка от Кайманските острови с представител канадеца Мустафа Гази Кериба, показва справка OFFNews в Търговския регистър. Съдът е уважил искането на "Аркутино" ЕАД и с решението си огромно парче от защитената местност на "Ропотамо" е извадено от картата на защитената територия.
Решението е на първа инстанция и се очаква от МОСВ да обжалва пред петчленен състав на ВАС, лаконично коментираха случая от пресцентъра на министерството. 

Апетитното парче земя се намира около селището "Св. Тома" и комплекса "Червено знаме", по-известен като недостроения комплекс на Людмила Живкова. Дюните там не са дюни според съда, но "Натура 2000" ги защитава и върху тях строеж няма как да има. Инвестиционен интерес може обаче да има в останалата част на защитената местност, на която дюни наистина няма.

С други думи - казусът не е дали да се застрои плажът. Спорът е дали да се строи около стария път между "Свети Тома" и Аркутино. В момента той е затворен и по него се движи само електрическо влакче от комплекса до плажа. Влакчето минава покрай изоставения комплекс на Людмила Живкова, но за ремонта му засега няма интерес. Инвестиционният интерес е за строеж на нов комплекс с 9 сгради в съседство с него.