Бум на умишлено повредените асансьори

Общество

14-05-2015, 05:34

Снимка:

dobricutre.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Асансьорната война протича и чрез подбиване на цената за поддръжка

Зачестяват случаите, в които мними техници умишлено повреждат асансьори. До момента до прокуратурата са подадени 10 сигнала за такива престъпления, съобщи председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков, цитиран от в. "Труд"

„Случаите са много, а в определени градове има истинска епидемия“, каза Цанков.

От думите му стана ясно, че като доказателство за злонамерените ремонти служат записи от камерите, поставени в машинните помещения.

Румен Димитров от Софийската асоциация на асансьорните техници обясни, че в основата е страхът у хората след последните инциденти с паднали асансьори. Много от тях вместо да се свържат с поддържащата асансьора фирма, търсят в интернет други. Така попадат на обяви от измамници, които се представят за техници, а всъщност се опитват да продават нови асансьори. За да си подсигурят сделките, те умишлено развалят стария асансьор, обясни Димитров.

Асансьорната война протича и чрез подбиване на цените за поддръжка на съоръженията, което влошава качеството на услугата. „За да се поддържа нормално един асансьор, е необходимо таксата на месец да е 12 лева на етаж. В момента тази цена е 5 лева“, каза председателят на асоциацията Мирослав Паскалев.

Зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева свърза нерегламентираните „ремонти“ със започналата реформа в сектора. „Това, което се случва, е много страшно. Обясняваме си го с това, че екипът на агенцията засили контрола с цел да изсветли този бизнес“, каза тя.

Според последните данни в страната има 700 лицензирани фирми за поддръжка на асансьори и 60 за технически надзор. „За първото тримесечие са проверени 1800 асансьора, от които 18% са спрени поради техническа неизправност“, обясни Цанков.