Няма да се пишат оценки до 4-и клас

Общество

14-05-2015, 06:31

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Децата от началния етап на образование няма да повтарят класа и при двойка по някой предмет

На учениците от първи до трети клас включително няма да се поставят количествени оценки, а само качествени - "отличен", "много добър". Това решиха депутатите от образователната комисия, след като приеха на второ четене предложени от ГЕРБ текстове от новия училищен закон, пише в. "Сега". Сега децата от 1-ви клас получават качествена оценка само в края на годината, а тези от втори и трети имат текущи и годишни количествени оценки, както учениците от средното и основното образование.

Промените бяха силно разкритикувани от депутатите от Патриотичния фронт и БСП. Милен Михов от ПФ предложи второкласниците и третокласниците да продължат да бъдат оценявани както досега, тъй като според него това е добра традиция. По думите му колкото по-рано децата бъдат натоварени с отговорности, толкова по-бързо се развиват те. Той даде пример с дъщеря си в 1-ви клас, която се върнала много доволна от училище, че й писали шестица." "Ние удължена детска градина ли ще правим, ако не се пишат оценки отрано на децата, в тях няма да се развият лидерски качества", подкрепи го и колегата му Красимир Богданов.

"А как ще се почувства дете, което получи двойка в 1-ви клас, при това незаслужено?", попита Снежана Дукова от ГЕРБ. Колежката й Галя Захариева коментира, че оценката невинаги е адекватна на получените знания и не всички малки деца са готови психологически с еднакви темпове да усвояват уроците. "Оценката в ранна възраст демотивира учениците и голяма част от тях отпадат именно заради слабите резултати, които им поставят", каза и Корнелия Маринова от ГЕРБ. Шефката на просветната комисия Милена Дамянова даде пример с Финландия, където децата докъсно не получават оценки, но затова пък са по-критични, изпитват удоволствие от ученето, могат да работят в екип, тъй като не се поставят в конкуренция отрано и по-силните помагат на по-слабите. От МОН ги подкрепиха и в крайна сметка промяната бе приета.

Сегашното положение учениците от началния етап на образование (от 1-ви до 4-ти клас) да не повтарят класа, дори да получат двойка по даден предмет, бе запазено въпреки възраженията на ПФ. Депутатите приеха още разпоредба, според която част от текущите изпитвания на учениците вече ще е задължителна въз основа на проекти, като отхвърлиха първоначалното предложение на ГЕРБ 1/2 от изпитванията да са от проекти. Броят на проектите ще се уточни в съответния държавен стандарт. Прие се учениците да се подлагат на национални външни оценявания не само в края на 4-ти и 7-и клас, а и при завършването на 10-и клас.