Няма да има актуализация на бюджета в средата на годината

Политика

14-05-2015, 10:29

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Икономиката се движи добре, защото има стабилност, увери Менда Стоянова

Само за първото тримесечие имаме ръст от 3% на БВП, а в Европа средният растеж е 1,4%. Това означава, че българската икономика се движи добре, защото има стабилност. Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова.

„Ако можем да запазим тази стабилност в следващите предизборни месеци, това ще бъде добре за цялата икономика”, добави тя. Според Стоянова, правителството работи добре и в борбата със „сивия” сектор.

„Резултатът е много добра събираемост на приходите в бюджета. В резултат на борбата с контрабандата се увеличават и приходите от акцизи. Има изключителен синхрон между НАП, „Митници”, правителство и прокуратура. Този синхрон се настройва всяка седмица и усилията дават резултат. От 800-те млн. лева събрани допълнителни приходи 400 млн. лева са ДДС, което е заслуга основно на НАП”, заяви тя.

По думите на депутата изискването на премиера Бойко Борисов за по-висока събираемост на приходите от Агенция „Митници” не е ултиматум към директора на агенцията Ваньо Танов. „Ние хора от Луната няма да внесем. Държавните служители играят според тоягата, според написаните правила. Има ли правила, това означава, че системата не може да се манипулира лесно. Трябва да има структурни реформи и да няма дублиране на функции и отговорности, защото тогава те се превръщат в безотговорности”, заяви Менда Стоянова.

Според нея, няма да се наложи актуализация на бюджета в средата на годината. „Ако имаме много голям излишък, мисля, че трябва да отиде изцяло за покриване на дефицита. Това не може да стане без актуализация на бюджета. Правителството само не може да изхарчи нито един лев. Смятам, че актуализацията трябва да се случи през октомври, когато разчетите са ясни и няма да има изненади”, посочи Стоянова.

По думите й, няма нищо лошо в това да се прехвърлят пари от едно в друго бюджетно перо, ако това се налага. Менда Стоянова заяви, че подкрепя искането на ДПС да бъдат обявени депозантите в КТБ, които са предоговорили кредитите си. Трябва обаче и да бъдат огласени онези, които са взели кредити и няма да ги върнат, смята тя.