Лъвов мост от вчера до днес

Стартира нова ежегодна инициатива на Музея за история на София

Лъвов мост вече е една наистина модерна и красива част от София. Но каква е цялата история на това място и какви са различните му превъплъщения през годините? Знаете ли, че около съвременния „Лъвов мост” е съществувал късноантичен мост, впоследствие Шареният мост (1613 г.) и Лъвовият мост (1890 г.)? А че са открити останки от късноантичен мост?

Е, ако ви е интересно, имаме нещо точно за Вас. Музеят за история на София открива изложбата „Лъвов МОСТ през времето”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Събитието ще се състои днес, от 18.00 часа в новата сграда на Музея на пл. „Бански” 1 (бившата Централна минерална баня). Изложбата ще продължи до 12 юли.

„Лъвов МОСТ през времето” е изложба, провокирана от археологически проучвания, проведени успоредно с направата на модерно пътно съоръжение от двете страни на р. "Владайска" в столицата.

Експозицията е организирана в три подтеми – история, археология, архитектура. Посетителите ще могат да видят архивни снимки и информация за исторически събития, над 50 артефакта, открити при разкопките (фибули, катарами, коланни апликации, монети и др.), както и архитектурни планове от последното преустройство на транспортния възел, инженерни решения при демонтирането на старото мостово съоръжение, данни за реставрацията на „Лъвов мост” в качеството му на културна ценност.

С изложбата „Лъвов МОСТ през времето” стартира нова ежегодна инициатива на Музея за история на София, наречена „Софийска археология”. Нейната цел е всяка година да бъдат показвани резултатите от най-новите археологически проучвания в столицата.