Светлин Танчев внася проекта за поправките в Конституцията?

Политика

15-05-2015, 06:13

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За това настояли от ГЕРБ след като консултациите зациклиха

От ГЕРБ са предложили на съпредседателя на БДЦ Светлин Танчев да внесе проекта за изменение на конституцията в частта му за съдебната власт, пише в. “24 часа”, като се позовава на свои сигурни източници.

Още днес той бил включен в преговорите за уточняване техническите детайли около готвените промени в основния закон. Танчев, който е и предстедател на парламентарната комисия по евроинтеграция, обаче не им дал отговор. Потърсен от “24 часа”, той отказа коментар днес.

Междувременно по обяд депутати от четирите управляващи групи се събраха на консултации за конституцията при председателя на НС Цецка Цачева. Те продължиха около половин час и бяха възобновени след края на пленарното заседание. Присъстваха вицепремиерът Меглена Кунева и правосъдният министър Христо Иванов.

“Консултациите за конституционни промени се движат в рамките на стратегията за съдебна реформа, която беше приета с мнозинство от 161 депутати. Сърцевината на реформата е разделянето на ВСС на две”, заяви Кунева.

Източници на “24 часа” разказаха, че реформаторите, които подкрепяли проекта на ГЕРБ, имали и чернова “Б” с по-революционен проект. Там например пишело, че мандатът на главния прокурор, който сега е 7 г., става 4. Както “24 часа” вече писа, РБ иска и възможност за неговото освобождаване, в случай, че нарушава законите и уронва престижа на съдебната власт. В крайна сметка обаче реформаторите били готови да преглътнат исканията си за ограничаване властта на главния прокурор. На  консултациите обаче се очертали разминавания между почти стикованата позиция на ГЕРБ и РБ с тази на Патриотичния фронт и АБВ. Дори след като разсеят резервите на партньорите си от двете парламентарни групи и ако спечелят подкрепата и на БДЦ и независимите, управляващите ще трябва да намерят още 6 гласа, за да минат поправките.