Малка търновска фирма заглушава дронове

Животът

15-05-2015, 07:58

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Малка фирма за електроника от Велико Търново измисли заглушител, който блокира достъпа на дроновете за снимане от въздуха. Това разказа вестник "Преса". Летателните апарати стават все по-популярни и се използват както за любителски снимки, така и за разкриването на реалното имотно състояние на богаташи и управници. Новото блокиращо устройство вече се търси от представители на бизнеса в старата столица, които не искат да бъдат притеснявани от летящи камери. Над десет са купените заглушители от жители на Велико Търново, Арбанаси и новите крайградски зони с луксозни вили край селата Малък чифлик, Буковец и Керека. Заявки от кметове, депутати и други управници все още няма, разкриха пред „Преса“ запознати с производството.


Устройството, което блокира дроновете, наподобява стандартните заглушители на мобилен телекомуникационен сигнал. „Състои се от две части, като едната от тях непрекъснато сканира честотите и чрез специален алгоритъм разпознава летателните апарати. Щом това стане, заглушителят прекъсва връзката между дрона и управлението му от земната повърхност“, обясни пред „Преса“ великотърновецът Йордан Йорданов, който е експерт по електроника. Йорданов е ставал свидетел на работата на новите устройства. Според него не е изненадващо, че заглушителите са измислени във Велико Търново, тъй като в града има много фирми с дейност в сферата на електрониката и експерти, които преди са работили в местния завод за телевизори.


Заглушителят на дронове блокира сигнала в честотата, която е с диапазон около 5 гигахерца. Същото се случва и с работния диапазон на навигационните системи, който е 1,4-1,6 гигахерца. По този механизъм се нарушава връзката между дрона и управлението му от земната повърхност. Квадрокоптерите с камери не достигнат нито предварително зададения обект, нито околностите му. Това прави снимането или много трудно, или невъзможно. При прекъсването на контакта между дрона и устройството за управление той или каца, или се връща при този, който го контролира.


Заглушителят създава невидим щит около имота, в който е поставен. Диапазонът на обхвата е различен - от 40-50 метра до 2 километра. Цената на устройствата започва от 300 лева и може да достигне няколко хиляди лева. Най-търсените заглушители струват 1000 лева. Те имат периметър на действие между 300 и 400 метра.


Дроновете може да се използват и за подслушване, тъй като работят на честотите на мобилните телефони. Новият заглушител предпазва и срещу това, похвалиха се изобретателите от старата столица.

 

Създават се и устройства за блокиране на защитата

Българската изобретателност не спира до създаването на устройство срещу дронове. Наскоро специалисти измислили и уред, който помага на летящите снимачни апарати да работят и да кръжат над имотите въпреки наличието на заглушители. „Тяхната роля е да помагат на дроновете да работят по друг начин. Много по-скъпи са, но въпреки това се търсят и се купуват“, разказа експертът Йордан Йорданов.


Летящите снимачни устройства стават все по-популярни за снимки от въздуха. С тяхна помощ бяха установени имотите на кметовете на Хасково и Пазарджик. Снимките от височина с помощта на дронове помагат на данъчните да разберат в какви палати живеят хора, при които има съмнения за реалното им имотно състояние.


Наскоро стана ясно, че Националната агенция за приходите проверява над 100 души за разминаване между декларираните доходи и реалното им имущество.