Наблюдава се отлив от производство на тютюн в Гоцеделчевско

Хората заминават да работят в Гърция

Над 20 процента от земеделските стопани в Гоцеделчевско са се отказали да отглеждат тютюн тази година, информира БНТ. Единствената причина е ниската изкупна цена за килограм тютюн, която  при последната кампания не надхвърли 5 лева за килограм, дори падна и под тази цена. Хората масово заминават да отглеждат суровината в южната ни съседка Гърция.

Стотина души от село Дебрен и то млади хора са заминали да работят на тютюневите ниви в Гърция. Осман Османов се отказва от земеделската култура, защото последната реколта му била изкупена по 4 лева за килограм. Тютюнът в Гърция се плащал добре.

Осман Османов: “Един човек взима 30 евро на ден без никакви разходи, без никакви останали главоболия, освен труд. Всички жени и мъже отиват, даже и малки деца след учебния период, заедно със семействата си”.

Тези, които все пак и тази година ще гледат тютюн, като семействотона Назим, в момента засаждат двойно по-малко в сравнение с миналата година. Правят сметка, че ще изкарат около 5 хил. лева, с които ще трябва да живеят цяла година 4-ма души.

Назим Баделски: „Ако има как на 56 години съм и аз ще отида. Тука просто няма препитание вече, няма живот, няма въздух с една дума. Разбирате ли?"

Хората в Гоцеделчевско все още не знаят кой ще изкупи тютюна, новъпреки това го засаждат. Арбен Мименов – председател на Сдружението на производители на ориенталски тютюн: “Така както в момента се наблюдава, липса на договори не е имало друга година. Около 50% от населението нямат сключени договор.”

За да не се оплакват фирмите-изкупвачи, че заради семената тютюнът не е качествен, от Сдружението поискали те да ги раздадат на хората, както било обещано. Това обаче засега не се е случило.