Скандал в парламента: ДПС напусна пленарна зала заради Баташкото клане

Политика

15-05-2015, 10:56

Снимка:

parliament.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Напрежението ескалира заради декларация на Патриотичния фронт

Напрежение в парламента предизвика повдигането на темата за Баташкото клане. Докато съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов четеше от парламентарната трибуна декларация за трагичните събития от 1876 г., която да бъде приета от депутатите, народните представители на ДПС демонстративно излязоха от залата, предаде Блиц.

След като в сряда „Атака“ безуспешно внесе декларация срещу българския геноцид по време на Османската империя, днес опитът му беше повторен от Валери Симеонов. Той прочете подробно датирана с кланетата и избиването на българи декларация и настоя денят на Баташкото клане – 17 май, да бъде обявен за ден на преклонение пред избитите българи от турския башибозук, за да има обединение на нацията.

Валери Симеонов обясни, че много общини вече са направили това. Последна е била Карловската община, която е поискала това и от депутатите. Водещият заседанието на парламента Димитър Главчев остави декларацията, завършваща с възгласа на Валери Симеонов „Да живее България!“, без последствия.

Въпреки напускането на ДПС, Симеонов изчете докрай документа. В него той спомена и Илинденско-Преображенското въстание, както и насилственото прогонване на българите от Одринска Тракия.

Преди дни по подобен начин депутатите от ДПС напуснаха залата на Народното събрание, когато беше предложена деклрация за признаване на арменския геноцид.

Искри в парламентарна зала пламнаха между лидера на Патриотичния фронт Валери Симеонов и депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов. Заради коментар на патриота, че не е мъжкарско да се удря жена, Хафъзов скочи, искайки право на отговор. „Кога съм удрял ваша репортерка? Къде има записи на това? Докажете го! Не съм удрял никого в мюфтийството в Айтос – нито жена, нито вас, нито други същества“, заяви представителят от ДПС. Хафъзов се заяде отново с Гроздан Караджов от реформаторите и за пореден път поиска извинение за споменаването на пророка Мохамед.

„Аз защитих мюсюлманите. Казах, че както Дявола чете Евангелието, така и Мохамед чете Библията“, обясни от трибуната Караджов и предизвика дюдюкания в редиците на ДПС.
В спора се включи и Байрактаров от патриотите. Той пък се въмути, че Хафъзов е нарекъл „същества“ хората, които е блъскал според неговия лидер. „Може би турците са клали същества, а не арменци. Може би те са клали същества, а не българи по време на робството“, избухна депутатът от Патриотичния фронт.

В крайна сметка гневните реплики между Хафъзов и Валери Симеонов накараха депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов да призове председателстващия днес Янаки Стоилов или да прикани колегите си към по-толерантен тон, или да даде почивка, докато се уталожат страстите.