Американският конгрес ограничава подслушването

Очакват се бурни дебати в Сената

Камарата на представителите в американския Конгрес гласува за забрана на Агенцията за национална сигурност (АНС) да събира масово данни за комуникациите в САЩ, съобщава klassa.bg. Текстът е в отговор на скандалните разкрития на Едуард Сноудън преди две години.

Забранява се събирането на данни за телефонните разговори на американците, както и на данни от електронните комуникации. Разузна­вателните служби ще получават достъп до информацията само с разрешение на съда.

Представители приеха с 338 гласа срещу 88 "против" закона, наречен "USA Freedom Act". До края на месеца трябва да бъде одобрен и от Сената, който обаче миналата година отхвърли реформата. Законът променя спорния член от "Патриотичния акт", приет след атентатите от 11 септември 2001 г., чието действие трябва да приключи на 1 юни.

Федералният апелативен съд обяви миналата седмица за незаконна програмата за телефонни метаданни на НАС, разкрита през юни 2013 г. от Сноудън.

С това гласуване ще продължим да защитаваме САЩ, като защитаваме и
гражданските свободи, заяви лидерът на мнозинството в Камарата – републиканецът Кевин Маккарти. Срещу промяната се обявиха около 40 демократи и 40 републиканци.

Дебатите ще бъдат по-бурни в Сената, който се контролира от републиканците и където лидерът им настоява за удължаване на срока на противоречивия текст от "Патриотичния акт" в сегашния му вид до 2020 г.