Реки от алкохол, чалга и дъжд от тоалетна хартия в сърцето на най-елитното школо

Новините

15-05-2015, 14:17

Снимка:

podtepeto.com

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Бели нощи в пловдивска езикова гимназия превърнаха храма на просветата в гигантски поп-фолк клуб

На покрива на закусвалнята - люта чалга, голи кючеци, литри, литри алкохол и стотици ролки тоалетна хартия. Така бяха изпратени зрелостниците от най-елитното пловдивско школо - езикова гимназия "Иван Вазов", разказва в горещ репортаж сайтът Под тепето.

Снощи попаднахме на смайваща гледка в двора на училището - паметната или по-скоро безпаметна забава за завършването на випуск 2014-2015, кръстена с гръмкото Бели нощи. Бели, тъй като най-вероятно повечето от участниците в тази вакханалия имат бели петна от часовете на импровизирания дансинг в двора на гимназията. Смайващо е как подобно нещо може да се случи в самия храм на просветата, при това с претенцията за най-елитен такъв.

22.30ч. Екипът на Под тепето влиза в двора на „Иван Вазов”. Поп-фолк тътенът от епицентъра на купона се разнася надалеч. Покрай автомобила ни прехвърчат видимо пияни младежи с двулитрови PVC бутилки бира в ръце. Кандилкат се е точната дума за походката на някои от тях. Има голи до кръста момчета, развеселени момичета. Повечето от тях със сигурност са непълнолетни. На пейка няколко двойки се целуват под звуците на недотам романтична мелодия. Въпросният сюжет се разиграва далеч от ядрото на веселбата- караваната до общежитията.

Изненадват ни паркираните десетки автомобили с отворени врати и кънтяща чалга или хип хоп. Около возилата са се нароили тумби тийнейджъри с бутилки или чаши в ръце и задължителната цигара в уста. Езиците са надебелели, речта звучи заваляно. Колите им са паркирани точно срещу един от входовете на гимназията, там където не би следвало да има спрял автомобил (на същото място вчера през деня гордо се вя училищното знаме и звуча химнът на републиката).

Там, на същия вход на школото, под надписа ЕГ „Иван Вазов” кротичко си пийват малка група младежи. Те очевидно странят от няколкото чалга сборища тук и там из двора на гимназията. По всичко личи, че имат други музикални интереси и естетически възгледи като цяло. Поседнали директно на земята, бъбрят си.

Само на 50 метра от тях обаче е големият „дансинг” на Белите нощи. Същинското парти на гимназията се развива пред входа на общежитията. Там, под звуците на силна поп-фолк музика, подпийнали зрелостници танцуват, пеят с Азис, пият и броят от 1 до 12 до загуба на глас.

Над главите им хвърчи тоалетна хартия. Всички ролки от близките общежития са вкарани в непривична употреба, явно няма салфетки, както е прието в поп фолк баровете. Наоколо се търкалят празни бутилки. Няколко момчета и момичета са успели да се качат на покрива на караваната и подскачат на опасна височина, над главите на съучениците си. Хвърлят тоалетна хартия по тях, крещят и пеят.

Цялото действие се развива пред съпричастния поглед на училищната охрана, която не предприема никакви мерки срещу клатушкащите се младежи на покрива на закусвалнята.

Да, всички изглеждат щастливи. Да, сигурно им е много забавно. Но дали е редно? Директорт на езиковата гимназия е добре информиран за така наречените Бели нощи на възпитаниците си.

Цялото това абсурдно събитие силно контрастира с благородната кауза против суетата, която учениците организираха по-рано през деня. Пловдивският елит сред гимназиите се представи достойно през светлата част от денонощието. За да изригне по тъмно.

На излизане от двора на училището бяхме изпратени от същата тази гледка на пияни деца, в сърцето на училището. Деца, защото едно от момичетата, присъстващи на „събитието“ е осмокласничка във въпросната гимназия.