96% завършени дела за три месеца, отчете Апелативен съд

Крими

15-05-2015, 14:44

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Като основна причина за забавяне на останалите се сочи високата им фактическа и правна сложност

Апелативен съд Бургас запазва като трайна тенденцията от последните години за приключване на разглежданите дела в тримесечен срок. През 2014 г. са завършени в този срок 96% от приключените 884 дела. Същевременно се отчита с 10% намаление на постъпили в Апелативен съд Бургас през посочения период – 928 броя дела, спрямо предходната година. Това показва подготвеният от Председателя Яни Бахчеванов годишен отчетен доклад за 2014 г. Днес институцията провежда годишното си събрание. 
Наказателното отделение на съда е свършило общо 215 дела, като 87% от тях е приключило в 3-месечен срок. Като основна причина за забавяне на останалите се сочи високата им фактическа и правна сложност, отлагането за събиране на нови доказателства и за изготвяне на съдебни експертизи, неявяването по обективни причини на редовно призовани страни в съдебното заседание. 
Като въззивна инстанция съдът е потвърдил присъдите в 50% от решените дела, отменил е изцяло 7 присъди на окръжните съдилища, а е изменил 37 съдебните актове. Отправена е препоръка към окръжните съдилища задълбочено да обсъждат исканията на страните за допускане на доказателства и сами да проявяват активност, ако считат делото за неизяснено от фактическа страна.