Дрифтъри втрещиха пешеходци

Крими

15-05-2015, 15:49

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Свръхрисковата шофьорска техника увлича мнозина, но застрашава живота

С по сто лева глоба се разминаха четирима младежи, които вчера рисково са управлявали мощни автомобили в Стара Загора. Посред бял ден и пред множество пешеходци, сред които и деца, те демонстрирали дрифт-умения.

"Дрифт е техника на шофиране, при която шофьорът преднамерено извежда автомобила извън контрол чрез "презавиване", довеждайки до загуба сцеплението на задните гуми. По време на дрифт движението на автомобила е напречно на завоя, осъществено под влиянието на тежестта му и инерционния момент.Успешният дрифт се характеризира със задържането на задните гуми на автомобила възможно най-дълго, докато в същото време страничното приплъзване се придържа към максимален "слип" (англ. "slip" - хлъзгам, нося се) ъгъл. Необходимо е поддържането на висока и постоянна скорост, както и шофиране с повишено внимание, тъй като дори малка грешка, например подаването на повече газ, би могла да доведе до неуспешен опит и в някои случаи - неблагоприятни ситуации", сочи справка в Уикипедия.

19-20-годишните правоспособни младежи са въртели гуми на улица "Любен Каравелов", в района над Механотехникума, разказва кореспондент на Дарик. Вчера около 14 часа те форсирали с висока скорост автомобили от марките BMV, Peugeot, Honda и Volkswagen. Очевидци сигнализирали на тел. 112 и записали регистрационните им номера. Участниците в дрифтенето са издирени и задържани за едно денонощие в Първо районно управление на полицията. Срещу тях са образувани преписки по Указа за борба с дребното хулиганство и днес им е наложена административна санкция-глоба.

Кръговото кръстовище преди новия МОЛ, кръстовището на на бул. "Славянски" и "Д. Стаев", са сред любимите места за дрифтене в Стара Загора. Видеонаблюдението е най-ефективната мярка срещу подобни престъпления, категоричен е началникът на Пътна полиция Делян Славов. "Направили сме препоръки към общината да бъдат изградени изкуствени неравности преди кръстовищата. Ще осъществяваме строг контрол срещу нарушителите, но призоваваме гражданите ако станат свидетели на подобни прояви, да сигнализират веднага на тел. 112", призова Славов.

А дрифтенето се оказва сериозна мода сред абитуриентите. В сайт за продажба се натъкнахме на обява от Варна, в която се предлага ДРИФТ автомобил за абитуриенти. Цената включва 3 часа ангажимент с клиента и до 50 км пробег (в двете посоки). Автомобилът се отдава под наем само с професионален шофьор, което е включено в цената от 250 лева.