Сливането на болници е добро за пациентите, отсече Москов

Политика

15-05-2015, 16:12

Снимка:

dsb.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Здравният министър заяви, че няма да се съобразява с мнението на ръководствата на лечебни заведения

Няма закриване, няма намаляване на дейността или икономия, има обединение с цел пациентът да получава комплексна услуга, а не да се лута с епикризи от едната до другата болница за едно и също заболяване. По този начин здравният министър д-р Петър Москов за пореден път защити сливането на лечебни заведения, предаде БТВ.

„Тезата, че трябва да престанем да финансираме отделни структури, а трябва да финансираме комплексни лечебни заведения е нещо, от което няма да се откажа”, подчерта той.

Според него, пациентът може да получи комплексна услуга само в една многопрофилна болница. Москов заяви, че тази идея е в полза на пациентите, а дали ръководството на отделна клиника или болница не е съгласно с това не е от водещо значение за министъра. Той допълни, че в ЕС и САЩ болничната помощ е комплексна.

„Винаги съм заставал на страната на съсловието, но какво мисли ръководството на една или друга болница за това, за мен няма значение”, заяви министърът.

По думите му в много случаи диспансерите така или иначе са в сградите или дворовете на големите многопрофилни болници.

Обединяването на болници вече предизвика протести в цялата страна, като някои медици заподозряха властта в опит да въвлече лечебните заведения в мащабни корупционни практики. Според други може да се стигне до съкращения.