Откриха нова фабрика за преработка на рапани в Каварна

Мисия Каварна

15-05-2015, 16:21

Снимка:

Община Каварна

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Само цаца и рапани вадим от Черно море

Започва строежа на фабрика за рапани в Каварна

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева и кметът на Каварна Цонко Цонев прерязаха лентата

Днес бе официално прерязана лентата на първата фабрика за преработка на рапани на територията на областта. Фабриката се намира в ромския квартнал на Каварна "Хаджи Димитър", а инвеститор на проекта е фирма „ЕЛЕКТА 03“ ООД. Размерът на инвестицията възлиза на почти 1,4 млн. лв, като 410 739 лв. са съфинансиране по проект одобрен от Местна инициативна рибарска група „Шабла – Каварна – Балчик“ по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“.
С откриването на фабриката се осигуряват нови 157 работни места, което значително ще снижи безработицата в общината. По индикатор за разкриване на работни места, това е най-големият проект  по ОП „Рибарство".
Специално за откриването на фабриката за преработка на рапани града посети Министърът на земеделието и храните Десислава Танева. На инвеститора, тя пожела успех и го призова да се възползва от новата Програма, за да увеличи мощността на предприятието и да наеме още работна ръка.
Официални гости на събитието днес бяха още областният управител на област Добрич – д-р Маргарита Новоселска, изпълнителният директор на ИАРА – Янчо Янев, народните представители Живко Мартинов и Румен Иванов, кметът на Каварна Цонко Цонев, Любов Георгиева – управител на фирмата инвеститор.
Във фабриката ще се преработват дневно 15 тона рапани, а продукцията ще се изнася в Япония, Китай, Южна Корея, САЩ.