Високото кръвно може да се окаже сериозен проблем

Животът

17-05-2015, 09:37

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Заради студа зачестиха инфарктите и хипертоничните кризи

Безплатна консултация за бургазли в Деня на хипертонията

По традиция от 2005 година насам, на 17 май Световната Лига по Хипертония чества Световния ден на хипертонията с цел да информира хората по света за опасността от заболяването, високата смъртност, до която води и начините за превенция. В Бургас, пред сградата на Общината, ще бъде разположен пункт за безплатна медицинска консултация на гражданите, информиране по проблемите на АХ и МетС, измерване на коремна обиколка и на кръвно налягане на желаещите и отчитане на предсърдно мъждене.
Артериалната хипертония (АХ) е водещият глобален риск за смъртност, отговорен за 9.4 милиона отнети човешки живота годишно. Тя е причина  за  мозъчни инсулти, сърдечни инфаркти, за сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт, като 50% от инцидентите са при лица на възраст от 45 до 69 години. Всеки трети в света е с високо кръвно налягане, а ефективно лекуван е само един от трима. 
България е с честота на хипертонията около 55% при средна за Европа 30-45%. У нас хипертониците са около 2 милиона, като адекватно лекувани, с постигнат контрол в последните години, са около 37%. Повишеното кръвно налягане значително увеличава риска за микро- и макроваскуларни усложнения, удвоява общата смъртност и честотата на инсултите, утроява вероятността за исхемична болест на сърцето (ИБС) и ускорява прогресията на диабетната нефропатия, ретинопатия и невропатия.